3 Tips voor spontane foto's van je kids

Een groot gedeelte van Nederland zit thuis. Op social media zie ik prachtige ideeën voorbij komen om de tijd zo gezellig mogelijk door te komen met de kids.

Vandaag geef ik 3 gratis tips voor kinderfotografie in huis. De tips zijn afkomstig uit mijn workshop kinderfotografie en zijn vooral bedoeld om kinderen te fotograferen wanneer ze in hun eigen leefwereld zijn. Geen cheese, hier kijken, daar zitten of andere opdrachten, maar foto's van de kinderen zoals ze zijn. Ik daag je uit! Doe je mee?

#1 Zoek het licht. Fotografie betekent letterlijk 'schrijven met licht'. Het is daarom ook niet gek dat mijn eerste tip daarmee te maken heeft. Licht zoeken is niet gemakkelijk en je moet het je even eigen maken. Dat kan wat tijd kosten, maar wanneer je licht begrijpt, kun je dit creatief inzetten. Voordat je begint met fotograferen, ga je zoeken naar het licht. Er zijn meerdere lichtbronnen waar je gebruik van kunt maken, denk bijvoorbeeld aan een raam of een lamp. Wanneer het gaat om kinderen valt licht soms moeizaam te sturen. Kids gaan nou eenmaal zitten waar ze willen. Door ze anders te positioneren, haal je ze uit hun 'eigen wereldje' en dat is nou juist niet wat we willen. Wat je zou kunnen doen, is het speelgoed alvast zo neer leggen dat je kunt inschatten waar het kind gaat zitten. Als richtlijn zou ik je willen meegeven: zorg dat het raam zich aan de zijkant of vóór het kind bevindt. In beide gevallen heb je helder licht om mee te werken. #2 Doe alsof je er niet bent. We zijn geneigd om kinderen kleine opdrachten te geven: "Ga eens lachen, ga even hier zitten, handen voor je ogen weg". Maar ik heb een uitdaging voor je: kijk eens wat er gebeurt als je je niet bemoeit met het spel. Zie wat er gebeurt als je er naast gaat zitten en niets zegt. Meestal werkt het zo dat het kind eerst een beetje gek op kijkt, maar al snel weer verder gaat met het spel. Wanneer het kind jouw aanwezigheid accepteert en zich niets van jou aantrekt, dan kan het echte werk gaan beginnen. Dit is hét moment om prachtige beelden te gaan maken.


#3 Blijf fotograferen. Last but not least: BLIJF FOTOGRAFEREN! Jep, grote letters. Want dit is misschien wel de belangrijkste regel! De leukste momenten ontstaan wanneer je het niet verwacht, het is echt waar. Tijdens mijn 'day in the life' fotoreportages maak ik vaak mee dat kinderen streken uit gaan halen als pappa of mamma net weglopen. Zolang dit geen direct gevaar oplevert, blijf ik heel stil zitten met de camera voor me, want ik weet dat er zo iets grappigs gaat gebeuren. Maak je niet druk om vieze kleding of een omgevallen glas ranja. Als jij daar een foto aan overhoudt waar je de rest van je leven met een grote glimlach op terug kijkt, is het die vieze broek meer dan waard.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en ik ben heel benieuwd hoe je er mee aan de slag gaat. Op instagram kun je de hashtag #allungachallenge gebruiken bij je foto's. Op die manier kan ik ze ook zien en dat vind ik leuk! Heb je de smaak te pakken? Deze tips zijn afkomstig uit mijn workshop 'spontane momenten vangen' waarin ik mensen leer hoe ze de spontane momenten van kinderen kunnen fotograferen. Om deze workshop te volgen hoef je geen fotograaf te zijn, sterker nog, de meeste aanmeldingen komen van de mamma's. Afgelopen jaar heb ik de eerste editie van deze workshop gegeven aan fotografen, ouders en medewerkers van een kinderdagverblijf. Fotograferen met je telefoon, een compact camera of een spiegelreflex, het maakt niets uit. Iedereen is welkom! De eerste editie was een groot succes en daarom heb ik besloten om de workshop een herhaling te geven. Wil je meer informatie? Klik dan even hier en neem contact met mij op!11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven