• jbabakker

#Downsideup : Fotoshoot voor kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking


Artikel vanuit de krant "de Brug". Editie: Januari 2020

“Als ouder wil je graag mooie foto’s van je kinderen. Helaas mis ik zelf de spontane momenten vaak en als ik ze wel heb, zijn de foto’s vaak niet scherp of te donker. We hebben ooit een fotoshoot in een studio gedaan, maar de kleine ruimte in combinatie met het felle licht en het gepiep van de flitsers zorgden ervoor dat mijn dochter zich niet kon ontspannen. Toen we over de #downsideup fotoshoots van Janneke lazen, raakte wij direct enthousiast. In overleg kozen we voor een locatie waar ze zich op haar gemak voelt, ze kon volledig zichzelf zijn. Niet alleen hangen er nu prachtige foto’s van onze dochter in huis, we hebben ook een hele gezellige middag gehad. Wat was het leuk! Janneke was heel lief voor onze dochter en voert haar werk met veel geduld uit. We zullen deze middag, met als eindresultaat prachtige foto’s, voor altijd koesteren”.


Als Newborn en gezinsfotograaf zet Janneke Bakker elke maand een kind met een verstandelijke beperking in het zonnetje. Geheel kosteloos biedt zij een prachtige fotoshoot aan. Naast haar baan als groepsbegeleider op een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft Janneke sinds 2013 haar eigen bedrijf Allunga Fotografie. Dit jaar viert Allunga Fotografie haar 7-jarig bestaan. "Er wordt mij vaak gevraagd waarom ik niet fulltime ga fotograferen, maar ik ben dol op mijn werk op de groep en wil het voor geen goud missen. De humor, puurheid en liefde die ik terugkrijg van de bewoners is een verrijking voor mijn leven." Vanuit deze emotie raakte Janneke geïnspireerd voor haar persoonlijke project #DOWNSIDEUP.


“Deze fotoshoots zijn echt een ontzettend leuke uitdaging. Mijn ervaringen vanuit het werk op de groep zorgen ervoor dat ik kan inspringen op situaties die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Zo kon ik bijvoorbeeld tijdens een fotoreportage bewust gebarentaal inzetten en dat maakte dat er sneller een connectie kwam tussen het meisje en mij." De fotoshoot is bedoeld voor het kind, maar vaak komt er een broertje of zusje mee en is een van de ouders ook aanwezig.

Een prachtig moment om ook de interactie tussen de gezinsleden vast te leggen. In 2019 vonden er al 5 fotoreportages plaats. Vanwege het succes en het plezier wat er aan deze fotoshoots wordt beleefd, besloot Janneke om het project in 2020 voort te zetten. Voor 2020 is er nog plek voor 10 reportages.


Aanmelden voor deze fotoreportage kan via het e-mailadres allungafotografie@outlook.com


0 views0 comments

Recent Posts

See All